Susanna Veerman

Home / Susanna Veerman

Susanna Veerman

Dirigent

Susanna Veerman is een veelzijdig en hoog gekwalificeerd musicus, actief als organiste, dirigente, docente en als sopraan.
Al vanaf haar 13e jaar, wanneer ze haar muzikale opleiding in Moskou volgt, dirigeert zij diverse koren.
Vele jaren leidde zij in Rusland professionele gemengde koren en een kinderkoor, waarmee ze veel ervaring opdeed in het a capella (orthodoxe) koorrepertoire.
Door haar tweetalige opvoeding beheerst zij de Russische taal vloeiend in woord en geschrift. Zij is tevens beëdigd gerechtstolk en is werkzaam als professioneel tolk. Zie ook haar website: www.veermantranslations.com Na haar koordirectie opleiding en het behalen van het diploma koordirigent aan het Tsjaikovski Conservatorium (1997) te Moskou heeft zij haar opleiding aan respectievelijk het Amsterdams en het Rotterdams Conservatorium (Codarts) vervolgd voor koordirectie bij Jan Pasveer en Daniel Reuss (2001), hoofdvak orgel bij Ben van Oosten (2005) en hoofdvak kerkmuziek (2002). In Nederland leidde zij verschillende koren, o.a. haar eigen projectkoor Cantus Valerius (Amsterdam), Oratoriumkoren, waarmee ze diverse cantates, de Matthäuspassion en Johannes-Passion van J.S.Bach uitvoerde. Zij werkte daarbij samen met veel bekende solisten, ensembles en orkesten.

In het verleden gaf ze leiding aan verschillende mannenkoren, te weten Mannenkoor “Zang & Vriendshap” Hoofddorp, “Vox Humana” Leiden, VMKO “Orpheus” Vlaardingen, Aaltens Christelijk Mannenkoor. Heden dirigeert zij Mannenkoor “Bel Canto” Apeldoorn en het Christelijk Mannenkoor Zelhem (sinds 2016). Daarnaast leidt ze ook nog het project mannenkoor “Phoenix” te Amsterdam.
Jaarlijks geeft zij grote concerten met haar mannenkoren m.m.v. solisten en professionele ensembles. Tevens bewerkt zij sinds 2005 met veel succes koorwerken voor mannenkoor, waarmee het beperkte repertoire voor mannenkoren zich in een goede toevoeging mag verheugen.

Als organiste behaalde zij diverse prijzen bij meerdere orgelconcoursen in binnen- en buitenland. Tussen 1999-2021 was zij werkzaam als cantor-organist in de
St. Augustinuskerk Amsterdam als hoofdorganiste (titulair). Sinds eind 2021 is zij hoofdorganiste en cantor van de Jacobus de Meerderekerk te Den Haag.
Jaarlijks verzorgt zij veel orgelconcerten door heel Nederland, Europa, USA en Canada. Samen met haar echtgenoot Wim Does vormt zij een vast quatre-mains duo op orgel en piano. Ook verschenen van haar diverse cd’s met o.a. Franse orgelwerken.

Zij is een professioneel, zeer ervaren en veel gevraagd begeleidster zowel op orgel als piano en klavecimbel bij koren en concerten.
In april 2007 werd zij onderscheiden met de zilveren medaille van de Franse Société Académique “Arts-Sciences-Lettres” vanwege haar verdiensten voor de Franse koor- en orgelmuziek, gevolgd door de Vergulde Medaille in 2013, en in datzelfde jaar werd zij de gedelegeerde voor Nederland van dezelfde Société.

Details