Artistieke leiding

Onze dirigente: Susanna Veerman 

Susanna Veerman is een veelzijdig en hoog gekwalificeerd musicus, actief als organiste, dirigente, docente en als sopraan.
Al vanaf haar 13e jaar, wanneer ze haar muzikale opleiding in Moskou volgt, dirigeert zij diverse koren.
Vele jaren leidde zij in Rusland professionele gemengde koren en een kinderkoor, waarmee ze veel ervaring opdeed in het a capella (orthodoxe) koorrepertoire.
Door haar tweetalige opvoeding beheerst zij de Russische taal vloeiend in woord en geschrift.
Na haar koordirectie opleiding en het behalen van het diploma koordirigent aan de Gnesin Middelbare Muziekschool (1993) en het Tsjaikovski Conservatorium (1997) te Moskou heeft zij haar opleiding aan respectievelijk het Amsterdams en het Rotterdams Conservatorium (Codarts) vervolgd voor koordirectie bij Jan Pasveer en Daniel Reuss (2001), hoofdvak orgel bij Ben van Oosten (2005) en hoofdvak kerkmuziek (2002).

In Nederland leidde zij verschillende koren, o.a. haar eigen projectkoor Cantus Valerius (Amsterdam), Oratoriumkoren, waarmee ze diverse cantates, de Matthäuspassion en Johannes-Passion van J.S.Bach uitvoerde. Zij werkte daarbij samen met veel bekende solisten, ensembles en orkesten.
Momenteel geeft ze leiding aan vier mannenkoren, te weten “Vox Humana” te Leiden (2004), VMKO “Orpheus” (2007) te Vlaardingen, het Aaltens Christelijk Mannenkoor (2013) en het Christelijk Mannenkoor Zelhem (2016).
Daarnaast leidt ze ook nog het project mannenkoor “Phoenix” te Amsterdam.
Jaarlijks geeft zij grote concerten met haar mannenkoren m.m.v. solisten en professionele ensembles. Tevens bewerkt zij sinds 2005 met veel succes koorwerken voor mannenkoor, waarmee het beperkte repertoire voor mannenkoren zich in een goede toevoeging mag verheugen.
Als organiste behaalde zij vanaf 2003 diverse prijzen bij meerdere orgelconcoursen in binnen- en buitenland. Zij is sinds 1999 werkzaam als cantor-organist in de
St. Augustinuskerk te Amsterdam en sinds 2009 is zij aldaar hoofdorganiste (titulair).
Jaarlijks verzorgt zij veel orgelconcerten door heel Nederland, Europa, USA en Canada. Samen met haar echtgenoot Wim Does vormt zij een vast quatre-mains duo op orgel en piano. Ook verschenen van haar diverse cd’s met o.a. Franse orgelwerken.
Zij is een professioneel, zeer ervaren en veel gevraagd begeleidster zowel op orgel als piano en klavecimbel bij koren en concerten.
In april 2007 werd zij onderscheiden met de zilveren medaille van de Franse Société Académique “Arts-Sciences-Lettres” vanwege haar verdiensten voor de Franse koor- en orgelmuziek, gevolgd door de Vergulde Medaille in 2013, en in datzelfde jaar werd zij de gedelegeerde voor Nederland van dezelfde Société.

Voor nadere en uitgebreidere informatie verwijzen we graag naar haar website:
www.susannaveerman.com

Onze pianiste: Yvonne Beeftink

Komend uit een muzikale familie begint de muzikale carrière van Yvonne op negenjarige leeftijd met AVM-lessen op de muziekschool te Doetinchem.Na het behalen van haar Havodiploma wil ze “iets” met muziek doen en kiest ze voor de Hbo-opleiding tot muziektherapeute te Nijmegen, want “muziek is emotie” is haar motto en uitgangspunt.Ze is werkzaam als muziektherapeute bij Advisium s’Heerenloo te Apeldoorn, waar ze werkt met licht verstandelijk beperkten met psychische en/of emotionele problemen.Daarnaast is ze als pianiste, repetitor en/of tweede dirigente verbonden aan diverse koren in de regio, waaronder enkele gemengde koren en twee mannenkoren.Ook begeleidt ze regelmatig vocalisten en instrumentalisten tijdens concerten en vormt ze samen met zangeres Anja den Bakker het duo ‘Buitengewoon’ waarmee ze optredens ‘op maat’ verzorgt: geheel afgestemd op gelegenheid en publiek.

Muziek is emotie.

Zij zegt daarvan zelf: “muziek zet je letterlijk en figuurlijk in beweging. Van de maat mee tikken met je voet tot dansen, van kippenvel tot tranen toe geroerd worden. Muziek kan mooie of verdrietige herinneringen oproepen. Als muziektherapeute werk ik met jongeren die door allerlei verschillende oorzaken met zichzelf en vaak ook hun omgeving in de knoop zijn geraakt. Door met hen muziek te maken, een lied te schrijven en te zingen of muziek te luisteren probeer ik emoties los te maken, te benoemen en een plek te geven. Zodat ze er minder of geen last meer van hebben en verder kunnen met hun leven. Ook in mijn werk als pianiste probeer ik via de muziek emotie over te brengen. Het is prachtig als dat in samenwerking met het koor en de dirigent ook daadwerkelijk lukt”.