Zelhems Mannenkoor naar Moskou

De kinderen uit Moskou kwamen hier, nu gaat het mannenkoor naar Moskou

ZELHEM – Het Zelhems Mannenkoor gaat op de Russische tour. Voor hun jubileum zingen de heren samen met een kinderkoor in Moskou.

 De Gelderlander Gerard Menting 11-05-19, 14:49

In de wandelgangen heeft iedereen het over het Zelhems Mannenkoor, maar officieel viert het Christelijk Mannenkoor Zelhem dit jaar het 70-jarig bestaan. Dat gebeurt met een concertreis naar Moskou en een jubileumoptreden met een Russisch tintje in de Catharinakerk in Doetinchem.

Het 55 leden tellende koor is op dit moment aan het voorbereiden op de twee concerten in Moskou. Op Hemelvaartsdag vertrekken de leden voor een verblijf van een week. Dat ze daar kunnen optreden is vooral te danken aan dirigente Susanna Veerman. Ze heeft vanaf haar dertiende haar opleiding in Moskou genoten en hield contact met een klasgenote die les geeft op een van de beste muziekscholen van Rusland. Dat leidde vorig jaar tot het bezoek van het Moskouse kinderkoor Samenklank aan Zelhem. ,,Dat was geweldig, daar wordt nog over gesproken’’, kijkt Bertus Menkveld, voormalig voorzitter en al veertig jaar koorlid, terug.

Tegenbezoek

De concertreis naar Moskou is het tegenbezoek. Er staan concerten op het programma in een kerk en in de muziekschool. Anders dan hier word je daar opgeleid tot professioneel zanger of muzikant, vertelt Veerman. ,,De kinderen waren vorig jaar ook heel verbaasd dat het mannenkoor voor het plezier zingt, niet als beroep.’’

Beide koren gaan in Moskou ook samen zingen. Het kinderkoor had enkele Nederlandse liedjes (zoals Tulpen uit Amsterdam) ingestudeerd. Het Zelhemse koor zingt op zijn beurt enkele Russische liederen.

Niet alle leden gaan mee, onder meer vanwege de leeftijd. Er zitten tachtigers onder en een lid van in de negentig. Daarom doen tijdens de repetities gastzangers mee uit Aalten en Vlaardingen, waar Veerman ook koren leidt. Het Zelhemse koor kon de hoog aangeschreven dirigente strikken dankzij vaste pianiste Yvonne Beeftink, die ook het Aaltense koor van Veerman begeleidt.

Repetitie

Het koor is heel gemoti­veerd, dat was ook een punt voor mij

De allereerste repetitie van het koor was op 2 april 1949. Met zestien mannen onder leiding van kerkorganist Gerrit Scheffer klonken de eerste gezangen. Scheffer was vanaf het begin tot zijn overlijden in 1987 dirigent. Het repertoire is met de jaren breder geworden, naast kerkelijk werk wordt er veel wereldlijke muziek gezongen. De dirigente zingt zelf de partijen in. ,,Het koor is heel gemotiveerd, dat was ook een punt voor mij. Als je alleen tijdens de oefenavonden zingt duurt het te lang om werk in te studeren.’’

De Armeense roots van de dirigente komen terug in het jubileumconcert dat het Zelhems Mannenkoor op 26 oktober geeft in de Catharinakerk in Doetinchem. Uit Rusland komt dan een bespeler van de duduk over, een historisch Armeens instrument. Het is een voorloper van de hobo en wordt veel gebruikt bij begeleiding van koorzang.